Čas na jahodovou zmrzlinu / Zeit für Erdbeereis

08:52:00



V minulém článku jsem vám slibovala recept na domácí zmrzlinu z kondenzovaného mléka a tak se do toho po dobrodružném samosběru jahod konečně pouštím. Říkáte si, zmrzlina bez zmrzlinovače? 





Upřímně řečeno se na to chystám už léta, ale do teď jsem se neodvážila. Představovala jsem si hodiny a hodiny práce kvůli ubohému 0,5l zmrzliny. Byla jsem vážně překvapená, jaká je to brnkačka. Tedy alespoň podle receptu Lindy Lomelino z její knížky, která je plná receptů na zmrlinu v jakékoliv možné podobě. 

Příprava má jednu jedinou nevýhodu - bez zmrzlinovače to trvá celé dva dny. Ale výsledek stojí rozhodně za to! Karamel a jahody...co se na tom dá zkazit? Pokud možno, použijte jahody čerstvé, tím bude chuť zmrzliny o to intenzivnější. 

Tak šupky dupky do kuchyně a zapněte mrazák na plné obrátky. 


Ingredience:

250g jahod
1 lžíce šťávy z čerstvě vymačkaného citrónu
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (400g)
250ml smetany na šlehání


Postup:

Nejprve si důkladně vyberte nádobu, ve které budete mrazit zmrzlinu. Musí být ideální pro mixování zmrzlé hmoty. Rozhodně nepouživejte tu typickou zmrzlinovou obdélníkovou formu jako já. V tom totiž neumixujete vůbec nic. 

Nechte nádobu na zmrzlinu vychladit v mrazáku. Mezitím očistěte jahody a nakrájejte je na malé kousky. Poté je smíchejte se šťávou z vymačkaného citrónu a vše umixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Do směsi metličkou přimíchejte kondenzované mléko. 

Ušlehejte smetanu na šlehání do tuha a opatrně ji vmíchejte do jahodového pyré. Směs vlijte do vychlazené nádoby a nechte přes noc odležet v lednici.

Druhý den směs promixujte tyčovým mixérem a nechte chladit v mrazáku na 4 hodiny. Během mražení zmrlinu 3-4krát průběžně promixujte, aby se vám netvořily krystalky. Čím častěji směs promícháte, tím bude výsledek lahodnější.

Při posledním mixování přidejte kousky čerstvých jahod. Hotovou zmrlinu případně přendejte do hezčí formy a nechte v mrazáku odležet další 4 hodinky. 

Znáte zmrlinu Häagen Dazs? Podle návodu na kelímku ji máte nechat před servírováním povolit 5-10 minut, jelikož je hustší než klasická zmrzlina a tudíž kvalitní. A to samé musíte udělat i u mé jahodové zmrzliny, je totiž stějně dobrá jako ta Häagen Dazs.









Nach dem abendteuerlichen Erdbeerpflücken konnte ich endlich mein erstes hausgemachtes Eis zubereiten. Ehrlich gesagt habe ich es schon seit Jahren geplant jedoch habe ich mich bisher nicht getraut. Ich habe mir immer vorgestellt, dass ich nur wegen 0,5 L Eis stundenlang in der Küche stehen müsste. Ich war echt überrascht, wie leicht es sein kann. Zumindest die Rezepte aus dem Buch von Linda Lomelino sind richtig einfach und nachvollziehbar. 


Die Zubereitung hat einen einzigen Nachteil - ohne Eismaschine dauert es ganze zwei Tage. Aber das Ergebnis ist es Wert! Karamell und Erdbeere...was kann man dabei falsch machen? Wenn möglich, verwendet frische Erbeeren, damit der Geschmack noch intensiver ist.

Los gehts in die Küche und schaltet den Gefrierfach auf volle Pulle. 

Zutaten:

250g Erdbeeren
1EL frisch gepresster Zitronensaft
1 Dose gezuckerte Kondensmilch (400g)
250ml Schlagsahne


Rezept:


Zuerst den richtigen Behälter aussuchen, in dem das Eis zubereitet wird. Es muss gut für das Mixen der Eismasse geeignet sein. Benutzt auf keinen Fall die typische rechteckige Form wie ich, in der ihr gar nichts mixen könnt. 

Den Behälter für das Eis in der Tiefkühltruhe durchkühlen lassen. Die Erdbeeren putzen und in kleine Stücke schneiden. Anschließend mit frisch gepresstem Zitronensaft vermischen und gründlich mit einem Handmixer zur glatten Maße mixen. Die Mischung mit der Kondensmilch verrühren. 

Den Rahm steif schlagen und vorsichtig unter das Püree heben. Die Mischung in die gekühlte Schüssel geben und über die Nacht im Kühlschrank ruhen lassen. 

Am nächsten Tag die Mischung mit einem Handmixer durchrühren und für 4 Stunden in das Tiefkühlfach stellen. Während des Gefrieren drei- bis viermal durchmixen damit sich keine Eiskristalle bilden könnten. Je öfter ihr es durchrührt, desto cremiger wird das Eis. 

Beim letzten Mixen kleine Stücke frischer Erdbeeren zufügen. Fertiges Eis weitere 4 Stunden im Tiefkühlfach ruhen lassen. 

Kennt ihr das Eis Häagen Dazs? Auf dem Becher sollt ihr es für 5 bis 10 Minuten auftauen lassen, da die Konsistenz viel dickflüssiger ist als normales Eis und somit qualitativ hochwertiger ist. Und das selbe müsst ihr bei meinem Erdbeereis machen, denn es schmeckt genau so gut wie Häagen Dazs. 




You Might Also Like

0 Kommentare

Popular Posts

Twitter Feed

Like my on Facebook

Subscribe