Medové perníčky / Honiglebkuchen

05:55:00



Vánoční čas už je za námi a to ho mám z celého roku nejraději. S vánoční výzdobou začínám už na konci řijna, takže mi na rozdíl od ostatních absolutně nevadí, že si v obchodních centrech můžete koupit adventní kalendář už na začátku podzimu.

Každý rok se scházím se svými kamarádkami, abychom společně pekly vánoční cukroví. Hlavně němky jsou z toho naprosto unešené, protože české cukroví nikdy předtím neochutnaly. Pečeme tu pravou klasiku - vanilkové rohlíčky, linecké a samozřejmě medové perníčky. Perníčky jsou mezi mými kamarádkami obzvlášť oblíbené, protože jsou hned měkké a člověk se může při zdobení pořádně "vyblbnout".

Chtěla jsem k tomuto receptu natočit další video, protože mě to minule hodně bavilo a můj přítel navrhl, že bychom mohli zkusit něco nového a to tzv. stop-motion. Já samozřejmě ochotně souhlasila, ale to jsem ještě netušila, co mě čeká. Nevěděla jsem, že při této technice natáčení se vlastně vůbec nenatáčí, ale pouze fotí a ze vzniklých fotek se teprve video sestavuje. Pro mě to znamenalo, že jsem nemohla plynulými pochyby postupovat podle receptu, ale musela jsem provádět sekavé pochyby a být schopna se na pokyn fotografa zastavit. Bylo to doslova o nervy, obzvlášť, když jeden perníček zdobíte dobrou půl hodinku. Nakonec z dvoudenní práce vzniklo 1 a 1/2 (!!!) minutové video, čemuž se mi ani nechtělo věřit. Zprvu jsem byla trochu zklamaná, že je tak krátké, ale po prvním shlédnutí jsem byla doslova nadšená, tak doufám, že se vám bude také libit.

Příprava perníčků je skutečně jednoduchá. Jen recept na náplň jsem vám bohužel nemohla napsat, protože jsem ho jednoduše ještě nedokázala dovést k dokonalosti a přijít na ten správný poměr ingrediencí. Hned jak se tak stane, recept samozřejmě doplním.

Ingredience:

Těsto

400 g                   mouky
140 g                   cukru
100 g                   rozpuštěného másla
2                          vajíčka
2 lžíce                  medu
4 g                       sody
15 g                     prášku do pečiva
8 g                       perníčkového koření


Perníčkové koření

6 ks                     hřebíčků
5 g                      anýzu
1/2                      hvězdičky badyánu
5 g                      skořice


Postup:

Nejprve si připravte perníčkové koření. Rozmixujte hřebíček, anýz, badyán i skořici ve foodprocesoru. Pokud se vám nechce vyrábět vlastní koření, samozřejmě můžete použít i prášek do perníku. V takovém případě do těsta nedávejte prášek do pečiva.

Poté smíchejte všechny ingredience na těsto a vypracujte do hladka. Těsto zabalte do potravinářské folie a uložte ho minimálně na tři hodiny do lednice. 

Vyválejte 4 mm tenké těsto a vykrajujte formičkami libovolné perníčkové tvary, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. 

Perníčky pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C 10 minut do zlatova. Ještě teplé perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem a skladujte je v papírové krabici někde v chladu, tak vám vydrží nejdéle. 







Die Weihnachtszeit liegt schon hinter uns, wobei es für mich die schönste Zeit des Jahres ist. Mit der Weihnachtsdekoration meiner Wohnung beginne ich bereits Ende Oktober, also stört es mich im Gegensatz zu den anderen gar nicht, dass man im Supermarket einen Advetskalender Anfang Herbst kaufen kann. 


Jedes Jahr treffe ich mich mit meinen Freundinnen um gemeinsam Plätzchen backen zu können. Vor allem die deutschen Mädels sind total begeistert, denn sie haben vorher nie tschechische Plätzchen gekostet. Wir backen klassische Süßigkeiten - Vanillekipfel, Marmeladen-Plätzchen und natürlich Honiglebkuchen. Meine Freundinnen lieben besonders die Lebkuchen, da sie sofort essbar sind und weil man beim Dekorieren ganz viel Spaß hat.

Ich wollte zu diesem Rezept ein Video drehen, weil ich beim letzten Mal so viel Spaß hatte. Mein Freund hat mir vorgeschlagen etwas Neues auszuprobieren und zwar sog. Stop -Motion. Ich war natürlich einverstanden, wobei ich noch keine Ahnung hatte, was mich erwarten wird. Ich wusste nicht, dass man dabei kein richtiges Video dreht, sondern nur Fotos schießt, die dann anschließend zum Video geschnitten werden. Für mich hat es bedeutet, dass ich keine fließende Bewegungen machen durfte, sondern ich musste bereit sein mich auf Kommando aufhören zu bewegen. Es war richtig anstrengend, da ich einen Lebkuchen eine gute halbe Stunde dekorieren musste. Zum Schluss entstand aus zweitägigen Arbeit ein 1 und 1/2 (!!!) Minuten langes Video, was ich gar nicht glauben konnte. Zunächst war ich bisschen enttäuscht, weil es so kurz ist, aber dann, als ich es gesehen habe, war ich wirklich begeistert...hoffentlich werdet ihr es auch sein. 

Ich konnte leider kein Rezept für die Dekoration hinzufügen, denn ich habe das perfekte Rezept noch nicht herausgefunden. Sobald ich es finde, werde ich es natürlich hier veröffentlichen. 


Zutaten:


Teig



400 g                   Mehl
140 g                   Zucker
100 g                   zerlassene Butter
2                          Eier
2 EL                     Honig
4 g                       Natron
15 g                     Backpulver
8 g                       Lebkuchengewürze



Lebkuchengewürze

6 Stk.                  Nelken
5 g                      Anis
1/2                      Sternanis
5 g                      Zimt


Zubereitung:

Zuerst das Lebkuchengewürze zubereiten. Nelken, Anis, Sternanis und Zimt in einem Mixer mixen. Wenn ihr keine Lust habt das Gewürze selber herzustellen, könnt ihr natürlich auch das Lebkuchengewürze aus dem Laden benutzen.

Anschließend alle Zutaten für den Teig mischen und zu einer glatten Masse verkneten. Teig in eine Frischhaltefolie wickeln und im Kühlschrank für min. 3 Stunden ruhen lassen. 

Den Teig 4 mm dünn ausrollen und mit Ausstechern ausstechen. Die Teigstücke auf einen mit Backpapier ausgelegten Blech plazieren und bei 170 °C für 10 Minuten backen lassen.

Noch warme Lebkuchen mit gemixten Ei bestreichen und im einen Karton kühl lagern.




You Might Also Like

0 Kommentare

Popular Posts

Twitter Feed

Like my on Facebook

Subscribe