Rotterdam, Rotterdam, Rotterdam!

13:56:00





Zdá se mi to až neuvěřitelné, ale s mým přítelem jsme spolu dlouhých osm let. Do teď jsme se každý rok snažili jeden druhého překvapit nějakým krásným dárkem nebo výletem, ale tentokrát jsme se rozhodli, že naplánujeme nějaký ten výlet společně.
~
Es kommt mit unglaublich vor, aber ich bin mit meinem Freund bereits 8 Jahre zusammen. Bis jetzt haben wir uns an unserem Jahrestag gegenseitig mit Geschenken oder Ausflügen überrascht, aber dieses Jahr wollten wir etwas gemeinsam planen. 









Jelikož bydlíme v Münsteru, který se nachází kousek od holadských hranic, chtěli jsme jet nejdřív do Utrechtu a potom do Rotterdamu. Přes Airbnb jsme si zabookovali pokoj přímo v centru Rotterdamu, vyhledali jsme si různé restaurace, bistra a kavárny, které bychom chtěli vidět, a naše cesta mohla začít.
~
Da wir in Münster wohnen und wir es somit nicht weit nach Holland haben, haben wir uns entschlossen zunächst nach Utrecht und anschließend nach Rotterdam zu fahren. Wir haben die Unterkunft bei Airbnb gebucht, unterschiedliche Restaurants, Bistros und Cafès ausgesucht und die Reise konnte beginnen.









Cesta však nezačala zrovna ideálně, vlak na německé straně měl veliké zpoždení, takže jsme do Utrechtu dorazili o dvě hodiny později. Celí hladoví jsme ze všeho nejdřív vzali útokem první bistro, co nám padlo do oka. Jednalo se o malý krámek, kde smažili jen hranolky a vyráběli k tomu vlastní omáčky. Já jsem se chtěla odvázat, tak jsem si dala hranolky s burákovým máslem. Musím uznat, že navzdory tomu, jak tato kombinace zní, byla to naprostá lahůdka. Posilněni jsme se konečně mohli porozhlédnout po městě. Prošli jsme snad každou malou uličku, potkali jsme bezpočet ciklistů (samozřejmě) a na mé přání jsme zašli i do pár jedinečných second handů. Večer jsme nasedli na vlak a pokračovali do Rotterdamu.
~
Die Reise hat jedoch nicht gerade gut angefangen, denn der Zug hatte bereits auf der deutschen Seite eine große Verspätung, sodass wir in Utrecht zwei Stunden später angekommen sind. Wir waren sehr hungrig und deswegen sind wir in das erste Bistro gegangen, das uns gefallen hat. Es handelte sich um einen kleinen Laden, wo nur Pommes mit hausgemachten Soßen verkauft worden sind. Ich habe mich getraut Pommes mit Erdnussbutter zu bestellen. Ich muss zugeben, dass, obwohl diese Kombination ein bisschen ungenießbar klingt, es richtig lecker geschmeckt hat. Anschließend konnten wir uns endlich die Stadt richtig ansehen. Wir sind jede kleine Gasse durchgegangen und auf meinen Wunsch haben wir auch paar Second Hands besucht. Abends sind wir dann weiter nach Rotterdam gereist. 










Rotterdam byl nad očekávání ještě hezčí než Utrecht...široké ulice přeplněné lidmi všech národností, všude samý mrakodrap a na každém rohu nějaká boží restaurace nebo kavárna. Nikdy jsem sice v New Yorku nebyla, ale asi tak nějak si ho představuju. 
~
Rotterdam war überraschenderweise noch schöner als Utrecht...breite Straßen überfüllt mit Menschen unterschiedlicher Herkunft, überall große Hochhäuser und auf jeder Ecke ein cooler Restaurant oder Café. Ich war zwar nie in New York, aber genau so stelle ich es mir vor. 










Ze všeho nejdřív jsme se šli ubytovat. Bydleli jsme u moc milého staršího manželského páru, který pronajímal dva pokoje jejich již dospělých synů. Na večeři nás poslali do nedalekého Café Pol, kde měli dělat údalně nejlepší hamburgery. Celí natěšení jsme si objednali cheeseburger s hranolkama...pokud někdy pojedete do Holadska a objednáte si cheeseburger, dostanete místo pořádného "hambáče" sendvič z toustového chleba. Naši hostitelé ale měli pravdu - byl to asi ten nejlepší sendvič, co jsem kdy jedla, takže můžu jen doporučit. Navíc tam čepují spoustu zajímavých lokálních piv, u kterých si sice připlatíte, ale rozhodně to stojí za to.
~
Zuerst mussten wir unsere Unterkunft finden um dort die Koffer ablegen zu können. Wir haben bei einem älteren sehr netten Ehepaar gewohnt, das die Zimmer ihrer erwachsenen Söhne vermietet hat. Für das Abendessen haben sie uns zum Café Pol geschickt, wo angeblich die besten Hamburger gemacht werden. Wir haben mit großer Vorfreude Cheeseburger mit Pommes bestellt...falls ihr je nach Holland fahren solltet und dort einen Cheeseburger bestellt, werdet ihr einen Sandwich aus einem Toastbrot bekommen. Unsere Gastgeber hatten jedoch Recht - es war der beste Sandwich, den ich je gegessen habe. Übrigens können sie dort frisch gezapftes lokales Bier bestellen, das zwar bisschen teurer ist, aber es lohnt sich wirklich.











Následující den, až jsem se kolem 12:00 konečně vykopala z postele, jsme se vydali do Aloha baru na pozdní snídani/svačinu. Na to jsem byla hodně zvědavá, protože se podle průvodce mělo jednat o kavárnu s vlastní pražírnou v bývalém aquaparku. Musím říct, že je to dost šílený lokál. Lokalita byla naproto dokonalá, akorát že se jednalo spíš o noční klub než kavárnu. Měli sice vlastní pražírnu s dobrou kávou, jak jsme zjistili v jiné kavárně, ale rozhodně ji neuměli správně připravit. S trochu bolavým žaludkem jsme pokračovali směrem k největší tzv. Markt hall v Holadsku. Byla to obrovská prosklená hala, jejíž strop byl pokrytý malbami ovoce a zeleniny až z Nového Zélandu. Prodávali tam všechny možné druhy potravin místního i exotického původu. 
~

Am nächsten Tag, als ich um 12:00 endlich aufgestanden bin, sind wir ins Aloha Bar gegangen um dort einen späten Frühstück machen zu können. Ich war sehr gespannt, denn laut Reiseführer sollte es sich um ein Café mit eigener Röstanlage in ehemaligen Aquapark handeln. Ich muss zugeben, dass es ein wahnsinniges Lokal ist. Der Standort ist wirklich genial, jedoch handelt es sich eher um eine Nachtbar als um ein Café. Sie hatten zwar eine eigene Röstanlage, wo sie richtig gutes Kaffee geröstet haben, aber leider konnten sie keinen guten Kaffee kochen. Mit leichten Magenschmerzen sind wir zur sog. Markt Hall gegangen. Es war eine große gläserne Halle, deren Decke mit Bildern von Obst und Gemüse aus Neuseeland bedeckt war. Sie haben dort alles mögliche verkauft örtlicher und internationaler Herkunft. 






~
VIDEO ROTTERDAM

~





Dál jsme šli ke starému přístavu. Měla jsem pocit, že je asi tak -30 stupňů a ještě navíc jsme ten pitomý přístav nemohli za žádnou cenu najít. Za odměnu, že jsem  přežila ten náročný výlet,  mě můj přítel vzal do africké restaurace Bazar. Opět hladová jsem objednala tu největší porci jídla, co tam nabízeli - na velkém tácu jako celý náš stůl nám přinesli hovězí, vepřové i kučecí maso s rýží a bramborami...na konci večera jsem už hlad fakt neměla, ale byl to rozhodně nezapomenutelný zážitek.
~
Anschließend sind wir zum alten Hafen gegangen. Ich habe das Gefühl, dass es -30 Grad war und dazu konnten wir diesen blöden Hafen gar nicht finden. Dafür, dass ich diesen anstrengenden Ausflug überlebt habe, hat mich mein Freund in ein afrikanisches Restaurant Bazar eingeladen. Ich war wiedermal hungrig und habe die größte Portion, die sie dort angeboten haben, bestellt - auf einen riesigen Tablett wurde uns Rind-, Hühner- und Schweinefleisch mit Reis und Kartoffeln gebracht...am Ende hatte ich auf keinem Fall Hunger, es war ein wirklich tolles Erlebnis.










Další den se přímo v naší ulici konal největší trh v Evropě, který se táhl až k hlavnímu nádraží. Prodávalo se tam naprosto všechno od jídla až po náčiní pro kominíky. Na snídani jsme zašli do mého oblíbeného La place, který už znám z Enschede, kam často jezdíváme nakupovat. Za levno vám tam nabídnou domácí pomazánky všeho druhu s čerstvě upečeným chlebem. Naše cesta pokračovala jak jinak než směrem k jídlu. S vodním taxi jsme jeli do Fenix food factory, což bylo jednoznačně nejlepším místem, co jsem v Rotterdamu navštívila. Pokud někdy budete mít cestu kolem, rozhodně se tam musíte zastavit. Jedná se o obrovskou halu plnou stánků, kde připravují to nejlepší jídlo a pití, co jsem kdy zažila. Dali jsme si čerstvě připravený pulled pork, brownie z bílé čokolády a to nejkrémovější cappuccino. 
~
Am nächsten Tag wurde in unserer Straße der größte holländische Markt veranstaltet. Dort kann man wirklich alles kaufen...nicht nur Essen sondern auch z.B. das Zubehör für Schornsteinfeger. Gefrühstückt haben wir in meinem beliebten La Place, das ich schon aus Enschede kenne, wo wir oft zum Einkaufen hinfahren. Für wenig Geld könnt ihr euch hausgemachte Aufstriche mit frisch gebackenem Brot kaufen. Weiter sind wir mit einem Wassertaxi zum Fenix food factory gefahren, das mir am meisten gefallen hat. Falls ihr mal nach Rotterdam fahren solltet, ist dies ein MUSS. Es ist eine große Halle voll mit Ständen überfüllt mit Essen und Trinken jeglicher Art. Wir haben frisch gemachten Pulled Pork, Brownie aus weißer Schokolade und das cremigste Cappuccino bestellt. 








Do dnes nechápu, jak je to možně, ale po tom všem jsme ještě měli chuť na další dezert, tak jsme zašli do Dudoku, kde měli podle průvodce dělat ten nejlepší Apple pie v Holandsku. A průvodce rozhodně nelhal. Nic podobného jsem nikdy nejedla...těsto bylo z cukru s melasou a nápň se skládala z jablek smíchanými s domací jablečnou přesnídávkou...no byla to mňamka. Hned po příjezdu domů jsem se snažila recept napodobit, ale stále se mi nedaří, aby to chutnalo přesně tak, jako v Dudoku...ale nevzdávám to!
~
Ich weiss nicht, wie es möglich war, aber danach hatten wir noch Lust auf etwas Süßes. Wir sind ins Dudok gegangen, wo angeblich der beste Apple pie Hollands serviert werden sollte. Es hat wirklich gestimmt. Ich habe nie vorher etwas so Köstliches gegessen...der Teig war aus Zucker mit Melasse und die Füllung bestand aus Äpfeln und hausgemachten Apfelmus. Gleich nach der Heimkehr habe ich es versucht diesen Kuchen nachzubacken, aber es hat nie wie beim Dudok geschmeckt...ich gebe jedoch nie auf!







Večer jsme byli konečně nasycení, ale i tak jsme měli chuť na nějakou maličkost...jak jinak. Na Trip Advisor jsem našla Panzero Apulian Streat Food, kde dělají malé italské plněné kapsičky. Jednalo se o maličký ale útulný lokálek, který nebyl větší než náš obývák, který skutečně patřil pravým italům. Pokud se tam někdy zastavíte, nezapomeňte jim dát pozitivní hodnocení na Trip Advisoru, protože se doteď pyšní prvním místem.
~
Abends hatten wir natürlich noch einen kleinen Hunger. Beim Trip Advisor habe ich Panzero Apulian Streat Food gefunden, wo kleine italienische gefüllte Tässchen zubereitet werden. Es handelte sich um ein sehr kleines aber gemütliches Bistro, das nicht größer als unserer Wohnzimmer war. Wenn ihr je vorbeikommen sollten, müsst ihr ihnen unbedingt ein positives Kommentar beim Trip Advisor abgeben, denn sie sind auf dem ersten Platz. 








Posledním dnem byla neděle, tak jsme se před odjezdem vydali na pravý anglický brunch do Pickniku.  jednalo se o vyhlášené místo...pokud nepřijdete na otevíračku, musíte počítat s dlouhou frontou, která se táhne podél celé ulice. Není divu - měli jsme domací máslo s čerstvě upečeným croissantem a k tomu anglickou scone se šlehačkovo - kysanou smetanou ... geniální. 
~
Unserer letzte Tag in Rotterdam war ein Sonntag, also wollten wir vor der Abreise noch brunchen gehen. Wir sind ins Picknick gegangen, das hoch begehrt ist...falls ihr nicht gleich um 8:00 kommt, müsst ihr mit einer langen Warteschlange rechnen. Es ist kein Wunder - wir haben hausgemachte Butter mit frischen Croissant und dazu englische Scone mit Sahne gegessen...genial. 








A co k tomu říct na závěr? Do Rotterdamu bych se bez váhání odstěhovala, kdybych uměla holadsky a nevadilo by mi, že bych za chvíli byla tak tlustá, až bych ani neprošla dveřmi. 
~
Und was ist mein Fazit? Ich würde sofort nach Rotterdam umziehen, wenn ich holländisch sprechen könnte und wenn mich nicht gestört hätte, dass ich zu dick geworden wäre

~

You Might Also Like

0 Kommentare

Popular Posts

Twitter Feed

Like my on Facebook

Subscribe